Voor mij is dit een mooie match

BDO Advisory ondersteunt bij het verbeteren van financiële functies
Een trusted advisor @Inspire voor de Finance kennisgroepen

Marco Schilder is Managementconsultant bij BDO Advisory. Hij is gespecialiseerd in ’financiële functie-advisering’ waarbij hij CFO’s en financiële functies helpt bij het optimaliseren van hun processen, organisatie, technologie en managementinformatie. Hiermee ondersteunt hij organisaties in de transformatie naar het digitale tijdperk. Binnen de Finance kennisgroepen levert BDO een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen en delen van kennis binnen het vakgebied.

Marco is al jarenlang nauw betrokken bij de Finance kenniskringen van Inspire Circle of Professionals. Binnen Inspire bestaan deze uit een CFO-kenniskring en de kenniskringen business control, Financial shared service centers en Governance Risk Compliance/Interal Audit. Marco participeert binnen de discussies, brengt kennis in, presenteert best practices en deelt thought leadership materialen. “Voor mij is dit een mooie match. Op mijn beurt leer ik de mensen binnen mijn vakgebied beter te kennen en kom ik te weten wat er bij mijn doelgroep leeft. Andersom kan ik helpen om kennis in te brengen in verschillende financiële vraagstukken en inzicht geven in de trends binnen finance”, legt Marco uit.

Actuele thema’s
Thema’s die binnen de financiële functies spelen zijn:

· digitalisering van de financiële functie;

· ‘dataficering’, dus meer met de beschikbare data doen om de juiste managementinformatie te kunnen leveren’; en

· integrated reporting.

Vooral dit laatste is een recent thema, omdat deze op korte termijn door wet- en regelgeving wordt afgedwongen. Bedrijven moeten hierdoor rapporteren over duurzaamheidsthema’s, wat verder gaat dan de traditionele financiële kengetallen.

Boost aan het netwerk
Het doel van BDO Advisory is het verbeteren van financiële functies zodat zij meer van toegevoegde waarde zijn voor de bedrijfsvoering. Dit helpt om organisaties in control te houden en voorbereid te laten zijn op de toekomst, inclusief het compliant zijn met relevante wet- en regelgeving.

Denk bijvoorbeeld aan het helpen om CSRD-compliant te worden. Maar ook om de financiële functie meer schaalbaar te maken zodat zij dit ook kan blijven doen wanneer de organisatie groei-ambities heeft. Dit kan bijvoorbeeld door een andere wijze van organiseren (denk aan Shared Service concepten), het digitaliseren van rapportages en het meer efficiënt maken en automatiseren van processen door automatische workflows.

Naast het helpen om dit concreet te bereiken, ondersteunt BDO ook bij het startpunt: het voeren van de visie en ambities van de financiële functie en het verbeterplan en de blauwdruk om dat te bereiken.

Marco: ”Het gaat erom bij het inrichten van de traditionele finance activiteiten zoals de boekhouding en rapportage het spanningsveld tussen efficiënt en ‘in control’ goed te bewandelen. Op die manier beschikt finance snel over de juiste informatie om goede analyses te maken en houdt zij tijd over om het management te adviseren over risico’s en kansen.”

Heb je als financial ook uitdagingen en wil je daar graag over sparren met vakgenoten? Neem dan contact op met Dorien Detmers via e-mail, dorien@inspireprofessionals.nl. Of meld je aan voor een bijeenkomst van Inspire.

Hartelijk dank aan Marco Schilder, Managementconsultant bij BDO Advisory voor dit interview.