Deelnemer aan het woord…

Anoeska Gijzel, Bestuurssecretaris bij Zorggroep Ter Weel

Anoeska is altijd in beweging. Haar passie is om anderen en organisaties verder te helpen door samen nieuwe wegen te verkennen wat weer nieuwe inzichten en perspectieven geeft. Ze houdt van bouwen en ontwikkelen, het samen verder groeien. Daarbij heeft ze oog voor waar de organisatie zich bevindt, hoe ver de organisatie en de mensen daarin zijn in de ontwikkeling en waar de organisatie zelf naartoe wil om vervolgens met de next steps aan de slag te gaan. Daarbij heeft Anoeska een mooi einddoel voor ogen en dat is mensen voldoende handvatten geven waarmee ze zelfstandig verder kunnen. Het liefst zou ze zichzelf uiteindelijk overbodig maken, maar voorlopig is er nog genoeg werk aan de winkel voor Anoeska om haar dromen te verwezenlijken.

Kennis en interesse
Anoeska is geboren en getogen in Zeeland. Ze heeft een brede interesse en komt daardoor vaak tijd te kort maar geniet daarbij ook van ontspanning. Ze houdt van muziek, speelt zelf fluit, houdt erg van tuinieren en geniet van alles wat groeit en bloeit. “Het is voor mij een mooie manier om te ontspannen in vaak drukke werkweken. Even stilte en rust in de natuur, letterlijk met mijn handen en voeten in de klei”. Musea bezoeken vindt ze leuk en koken en bakken om een paar voorbeelden uit het brede scala op te noemen.

”Ik wist lange tijd niet wat ik wilde worden. Iets met mensen vond ik interessant, iets met psychologie vond ik interessant. Met mijn gymnasium diploma ging ik naar het HBO, daar ben ik sociaal pedagogische hulpverlening gaan studeren en als tweede studie Communicatie. In diverse projecten, stages en (bij)baantjes buiten de zorg en later als communicatiemedewerker bij een GGZ-instelling heb ik een brede werkervaring opgedaan. Daar merkte ik dat er veel bij communicatie terecht komt wat niet een communicatieve vraag is maar een organisatorische vraag. Ik ontdekte toen dat ik organisatorisch en beleidsmatig, en dan bij de kern van een vraagstuk, iets wilde betekenen in de zorg. Ik haalde cum laude mijn Master Verandermanagement aan de OU en werd beleidsmedewerker, vervolgens beleidsadviseur, waarbij ik in aanraking kwam met de bestuurssecretarisfunctie. Dat smaakte naar meer – ik wilde deze functie vervullen in een grotere organisatie, het liefst in de ouderenzorg – en op dat moment kwam deze functie als bestuurssecretaris bij Zorggroep Ter Weel vrij die ik zelf vorm ben gaan geven.”

Rol als bestuurssecretaris
De functie bestuurssecretaris was nieuw binnen Zorggroep Ter Weel. Die rol heeft Anoeska zelf vorm gegeven. Daarbij heeft ze de collega’s gaandeweg ervan bewust gemaakt wat een bestuurssecretaris kan betekenen. Als bestuurssecretaris reguleert zij de beleids- en besluitvorming, bewaakt ze de medezeggenschapstrajecten, fungeert ze als sparringpartner voor de bestuurder en voor de directie en is ze aanspreekpunt voor de Raad van Toezicht en de medezeggenschapsraden. Daarbij zorgt zij met deze gremia voor een goede voorbereiding van vergaderingen waardoor er tijdens de vergaderingen meer de focus ligt op de inhoud. ”Op hoofdlijnen ben ik als bestuurssecretaris bij veel onderwerpen betrokken, daardoor zie je raakvlakken en kun je zowel inhoudelijk beleidsmatig meedenken als de processen bevorderen. Als bestuurssecretaris heb je bovendien een verbindende rol, die je integer vervult, ‘meervoudig partijdig zijn’, noem ik dat.” Een greep uit de portefeuille van Anoeska.

Zorg voor de toekomst
”Ook Zorggroep Ter Weel heeft te maken met de landelijke ontwikkelingen. Enerzijds de groeiende groep ouderen die in Zeeland harder groeit dan in de rest van het land, de kleiner wordende beroepsbevolking en het veranderende inzicht en het beleid van de overheid dat we de zorg echt anders moeten gaan organiseren. Ook de komst van digitale middelen en moderne technologieën kunnen het werk een stuk makkelijker maken en comfortabeler voor de cliënt. We werken momenteel aan een nieuwe strategie koers, een traject waarin we deze ontwikkelingen bespreken en kijken waar we ons in de komende jaren op gaan richten.”

Anoeska hoopt dat Ter Weel over 5 jaar nog steeds die gastvrije organisatie is, zoals zij die nu ervaart, ondernemend, met betrokken medewerkers. Een organisatie die in sterke verbinding staat met de wijken en dorpen en daarmee een wezenlijk onderdeel is van het maatschappelijk leven, ook in de meest kwetsbare fases van het leven van cliënten.

Inspire inspireert!
”Gun jezelf dat je die paar middagen per jaar je vakgenoten kunt ontmoeten. Dat je met elkaar even achterover kunt leunen in de hectiek van de dag. Gun jezelf een stukje reflectie met elkaar. Veelal is bestuurssecretaris een solofunctie en dan is het heel fijn om daar met vakgenoten over te kunnen praten, te reflecteren en je samen te verdiepen in een thema. Ik ben ook aangesloten bij een intervisie groep van Inspire. Via het forum houd ik contact met de andere leden. En ben ik aangesloten bij de regiogroep Brabant. Omdat ik daar regelmatig dezelfde mensen ontmoet, zijn we vertrouwd met elkaar en zijn er korte lijntjes om met elkaar de verdieping te zoeken.  Lidmaatschap bij Inspire levert mij veel op.”

Inspire in drie woorden:
Ontmoeten
Herkenning
Reflectie

Hartelijk dank aan Anoeska Gijzel, Bestuurssecretaris bij Zorggroep Ter Weel voor dit interview.

——————————————————————————————

Zorggroep Ter Weel beschikt over 9 zorglocaties in de gemeente Goes en Reimerswaal en geeft daarmee huisvesting, verpleging en verzorging aan ruim 900 unieke cliënten met psychogeriatrische, somatische of gerontopsychiatrische hulpvragen. De Zorgroep biedt naast de intramurale zorg ook dagbesteding, behandeling en aanvullende diensten aan. Zorggroep Ter Weel is 1.300 medewerkers groot en genereert een jaarlijkse omzet van 60 miljoen.