Deelnemer aan het woord…

Ester Rood

Ester Rood houdt van afwisseling en uitdaging. Ze doet niets half. Als ze ergens voor gaat, dan duikt ze er ook vol in. Of het nu gaat om haar hobby zingen, waarbij ze op hoog niveau klassieke koorwerken ten gehore brengt in indrukwekkende (concert)gebouwen. Of om haar werk, waar ze zich meer dan fulltime voor inzet. Ze heeft verschillende mooie functies vervuld die soms  logisch waren, maar ook wel eens ‘bijzonder’. Van geen van haar functies heeft ze spijt. “Ze waren alle interessant en leerzaam. Ik heb mijn carrière nooit gepland. Het kwam gewoon op mijn pad.”

Even de diepte in en dan de breedte

Voor en tijdens haar studie rechten in Utrecht heeft ze twee jaar in Frankrijk en Italië gestudeerd. Vervolgens is ze aan de slag gegaan als wetenschappelijk onderzoeker ‘Europees levensmiddelenrecht’ bij de Universiteit Utrecht. Daar heeft ze geleerd om vraagstukken goed te onderzoeken, op een heldere en zakelijke manier te verwoorden en inzichtelijk te maken. Daar heeft ze nog altijd veel profijt van. Ook heeft ze veel artikelen geschreven en lezingen gegeven. En ze heeft twee boeken op haar naam staan.

Na een aantal jaar heeft ze de overstap gemaakt naar de commerciële advocatuur, bij een groot advocatenkantoor. Totaal iets anders. Ze merkte echter in de loop van de jaren dat ze vooral een generalist is en dat dat haar goed past.

“Even de diepte in gaan en dan de breedte, dat is kenmerkend voor mij.”

Dus toen ze na een aantal jaar in de advocatuur te hebben gewerkt, een functie als bestuurssecretaris in de zorg voorbij zag komen en hierop solliciteerde, was dat enerzijds een vreemde keuze. Anderzijds zag ze hier met haar kennis en opgedane ervaring een mooie nieuwe uitdaging in.

“Dat ik in de zorg terechtkwam was puur toeval. Maar ik vind het fijn om in het publieke domein werkzaam te zijn. Om van enige maatschappelijke relevantie te kunnen zijn. Hoe beperkt ook. En ik ben hier helemaal in mijn element.”

Oude liefde

Ze startte als bestuurssecretaris in een ziekenhuis, toen in de gehandicaptenzorg en ze maakte een uitstapje naar een groot commercieel adviesbureau, waar ze senior consultant was, ook in het publieke domein. In die functie heeft ze het ‘adviseren’ nog beter geleerd, waar ook haar onderzoekstijd bij de universiteit weer van pas kwam. Ten slotte heeft zij een fusie begeleid van een ziekenhuis en een GGZ-instelling en nog een paar jaar bij een accreditatieinstelling voor de zorgsector gewerkt.

“Ik bleef wel steeds in de zorg.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus pakte zij haar oude liefde, de functie van bestuurssecretaris, weer op bij een ziekenhuis in Purmerend. En nu werkt ze alweer ruim 6 jaar bij De Zorgcirkel, een grote ouderenzorginstelling in Noord-Holland, waar ze als een vis in het water is.

Generalistische inslag

Ze is graag de spin in het spreekwoordelijke web en zoekt de connectie met de verschillende afdelingen en raden. “Ik wil de verschillende perspectieven van de diverse gremia begrijpen en verbinden.”

In de functie van bestuurssecretaris spreekt de afwisseling binnen de verschillende sectoren maar ook binnen haar functie haar aan. De verschillende perspectieven. De scope van de functie. Het ‘dicht bij het vuur zitten’ en de overall blik: van strategische koers, HR-issues, financiën en ICT, tot organisatie- en governancevraagstukken, juridische kwesties, compliance en ga zo maar door. Verbinding leggen tussen verschillende mensen, gebieden en gremia. Helpen overzicht te bieden en structuur te brengen. Een complete en brede functie, die goed aansluit bij haar generalistische inslag. Soms met wat meer leiding geven binnen de ene functie en andere keren wat minder.

“Mijn brede interesse kan ik goed kwijt in mijn functie als bestuurssecretaris.”

Mooie complimenten

Ze vindt het fijn dat zij allround ondersteuning kan bieden aan onder andere de Raad van Bestuur, de Raad van Toezicht, de medezeggenschapraden, het MT en het strategieteam. En dat zij een rol speelt bij het tot stand komen van goede besluitvorming, al ziet zij dat als een vanzelfsprekendheid. “Collega’s zeggen over mij dat ik snel werk en betrouwbaar ben. Dat ik integer ben en afspraken nakom. En zij vinden dat ik helder schrijf, een doorpakker en positief kritisch ben. Dat vind ik mooie complimenten. Dat ik goed kan vragen en doorvragen werkt verhelderend voor collega’s. Overzicht en structuur brengen en dit goed verwoorden in een notitie of beleidsstuk, kan heel behulpzaam zijn. Ik pas me makkelijk aan, aan nieuwe rollen, mensen en omgevingen. Ik heb het nodig om geprikkeld te worden om voor de volle 100% mijn rol te kunnen vervullen.”

Toezichthouder en auditor

Zij heeft ook aan de andere kant van de tafel gezeten, als toezichthouder, in een nevenfunctie. Dit deed zij in verschillende sectoren van de zorg. “Zo leer je vanuit een ander perspectief te kijken naar de zorg, vanuit een toezichthoudende rol. Perspectiefwisseling vind ik interessant. Ik ben naast mijn baan ook een aantal jaar auditor geweest waarbij ik bij verschillende ziekenhuizen langsging. Dan kijk je ook weer vanuit een ander perspectief naar een organisatie.”

“Perspectiefwisseling vind ik interessant.”

Moment van reflectie

Via een collega-bestuurssecretaris is ze in 2019 terechtgekomen bij Inspire. “Toen ik startte als bestuurssecretaris in de ouderenzorg, was ik op zoek naar een nieuw netwerk. Mijn netwerk bestond destijds vooral uit collega’s uit andere sectoren, zoals de ziekenhuissector. Het is fijn om te kunnen sparren met collega’s die dezelfde rol hebben. En natuurlijk om kennis en ervaringen uit te wisselen. Je hoort wat nieuws en doet ideeën op. En het is leuk om andere mensen te ontmoeten. Wat heel makkelijk gaat omdat de bijeenkomsten bij Inspire laagdrempelig zijn en de sfeer open is. Door even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, bieden die sessies een mooi moment voor reflectie.”

Het brede scala aan onderwerpen tijdens de bijeenkomsten van medezeggenschap en gedrag in de boardroom, tot moreel beraad en scenario-denken, past bij haar behoefte aan afwisseling en diversiteit.

Inspire in drie woorden:

  1. Verbinding
  2. Kennisuitwisseling
  3. Laagdrempelig
Ester Rood