Morele dilemma’s in de boardroom

Mijntje Lückerath-Rovers

Landelijke Inspire-Nive bijeenkomst voor Bestuurs- en Directiesecretarissen

Op donderdag 2 november is een speciale middag voor alle bestuurs-en directiesecretarissen in Nederland georganiseerd. De bijeenkomst onder begeleiding van Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance, is van 13.30 tot circa 17.15 uur bij Miele in Vianen (De Limiet 2). De kennis- en netwerkorganisaties voor secretarissen, Nive en Inspire, hebben hiervoor dit jaar de krachten gebundeld. Daardoor is het mogelijk een kwalitatief hoogwaardig programma te bieden.

Thema: Morele dilemma’s in de boardroom

Als secretaris sta je middenin de besluitvorming. Het is dan ook herkenbaar dat de bestuurders, commissarissen en overige toezichthouders van bedrijven en organisaties vaak worden geconfronteerd met vragen als “Waar was hun moreel kompas?”, “Hoe hebben ze dit besluit kunnen nemen?” en “Op welke planeet leven deze mensen?”. Het is dan voor de buitenwereld onduidelijk hoe een beslissing is genomen en welke afwegingen de bestuurders en commissarissen hebben gemaakt. Bovendien zeggen bestuurders en commissarissen zelf soms dat een beslissing “een lastig moreel besluit was”, dat ze proberen “het goede te doen” of dat iets een “Catch 22” of een “duivels dilemma” was. In een enkel geval komen ze terug op een gemaakt besluit omdat ze de maatschappelijke ophef over een besluit onderschat hebben. Wat kan de bestuurssecretaris doen met betrekking tot deze “morele dilemma’s”? Dat is het thema van deze bijeenkomst.

Spreker: Mijntje Lückerath-Rovers

Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers is geboren in 1968 en is zowel een financieel-econoom als een arbeids- en organisatiepsycholoog. Ze is hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University/TIAS School for Business and School. Ze is, of was, zelf commissaris of toezichthouder bij verschillende bedrijven, waaronder Achmea, NRC Media, Erasmus MC, Diergaarde Blijdorp en Pels Rijcken.

Mijntje Lückerath-Rovers heeft een achtergrond in Finance. Ze studeerde Financiële Economie studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ze werkte bij Rabobank International van 1994 tot 2001. Haar expertise omvat gestructureerde financieringen, zoals operationele en cross-border leases, en internationale projectfinancieringen. Na haar terugkeer naar de Erasmus Universiteit in 2001, doceerde ze Financiële Markten en Toezicht in de Master Financieel Recht en voltooide ze haar proefschrift over operationele leases. Vanaf 2007 richtte ze zich op Corporate Governance, een multidisciplinair vakgebied waarin ze zich toelegt op de economisch/financiële aspecten en de toegevoegde waarde van goede corporate governance voor een onderneming. Ze behaalde een bachelor in Psychologie in 2021 en voltooit momenteel de Master Arbeids- en Organisatiepsychologie, waarbij ze beide vakgebieden combineert in haar onderzoek. Ze bekleedde de positie van hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Business Universiteit van 2010 tot 2013 en stapte vervolgens over naar Tilburg University/ TIAS. Ze is de Academic Director van het TIAS Commissarissen en Toezichthouders Programma en van het TIAS Women Corporate Directors Program: The Next Generation. Ze is hoofdredacteur van het Jaarboek Corporate Governance en heeft diverse publicaties op haar naam staan, waaronder de jaarlijkse Nederlandse Female Board Index, het Nationaal Commissarissen Onderzoek en wetenschappelijke en professionele artikelen.

Boek: Morele dilemma’s in de boardroom

Dit boek combineert inzichten uit de psychologie en corporate governance om morele oordeelsvorming, morele identiteit en hun relatie met stakeholder-denken te belichten. De praktische richtlijnen en voorbeelden van echte casussen bieden waardevolle ondersteuning bij morele dilemma’s in bestuurskamers. Mijntje Lückerath-Rovers illustreert de soms tegenstrijdige afwegingen die bestuurders en commissarissen maken bij dergelijke morele dilemma’s, wat resulteert in interessante casuïstiek die verwijst naar het gebruik van morele overwegingen en normen bij het nemen van beslissingen in dergelijke situaties.

 Programma bijeenkomst 2 november

13.30 – 14.00 uur:          Ontvangst en inloop deelnemers met koffie en thee

14.00 – 14.05 uur:          Welkomstwoord

14.05 – 16.30 uur:          Lezing Mijntje Lückerath-Rovers

16.30 – 17.15 uur:          Netwerkborrel

Aanmelden mogelijk onderaan dit bericht.

De landelijke bijeenkomst is voor leden inbegrepen in hun jaarprogramma. Ben je bestuurs- of directiesecretaris en nog geen deelnemer van Inspire, dan is dit de uitgelezen kans om een van onze bijeenkomsten te bezoeken. Kosten voor deelname zijn 225,- euro. Een week voor de bijeenkomst ontvang je een herinnering met de laatste details. Heb je vragen? Mail gerust even naar Christy (christy@inspireprofessionals.nl)

Wij hopen je van harte te mogen verwelkomen op 2 november bij Miele in Vianen!

Vriendelijke groet,

Team Inspire

Inschrijven Landelijke bijeenkomst secretarissen

Naam(Vereist)