Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt.

Landelijke Inspire bijeenkomst voor Bestuurs- en Directiesecretarissen
o.l.v Marilieke Engbers op donderdag 13 april, van 13.30 tot circa 17.15 uur, bij Miele in Vianen (De Limiet 2).

Thema: Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt.

In haar boek ‘Onder commissarissen’ stelt Marilieke Engbers de vraag waarom toezichthouden zo opvallend vaak misgaat – denk aan het witwassen bij ING, de debacles bij Vestia en DSB, de teloorgang van Enron en het Wirecard-schandaal. Is er sprake van incapabele of zelfs onbetrouwbare commissarissen, of is er iets anders aan de hand?

Spreker: Marilieke Engberts

Marilieke Engbers heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. Ze verdedigde haar dissertatie op 14 oktober 2020 over “hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC’s beïnvloedt” op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze combineert het doceren over strategie realisatie voor de controllersopleiding van de Vrije Universiteit met het spreken over het ongezegde, blinde vlekken, hubris, paradigmaconflicten en kracht en tegenkracht in relatie tot governance met advieswerk. Ze begeleidt RvC daarnaast RvC’s en RvB’s (zelfevaluaties, fusies, spanning en conflicten en besturingsinstrumenten). Op basis van haar promotieonderzoek en haar consulting werk heeft Marilieke een methode ontwikkeld die de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom verbetert. Als ‘inductieve, kwalitatieve’ wetenschapper richt ze zich op de onderwerpen strategie, cultuur, denkfouten, hubris, spreekklimaat en governance en conflictnormen en verdiept ze zich in wetenschapsfilosofie.

Boek ‘Onder commissarissen’

Het boek ‘Onder commissarissen gaat over Thomas hij is jong en enthousiast als hij toetreedt tot de raad van commissarissen van een groot bedrijf. Hij neemt zijn functie als toezichthouder serieus en is niet bang om de CEO kritische vragen te stellen. Maar is dat wel de bedoeling? Langzaam maar zeker komt hij erachter dat er onder de oppervlakte van de op het oog zo goed functionerende RvC zo veel meer speelt…

Het witwassen bij de ING, de debacles bij Vestia, DSB en Eneco, de teloorgang van Enron en het Wirecard-schandaal: toezichthouden gaat opvallend vaak mis. Hebben we te maken met incapabele of zelfs onbetrouwbare commissarissen, of is er iets anders aan de hand? Onder commissarissen laat aan de hand van een parabel zien waar het echt misgaat: ambigue governanceregels zorgen ervoor dat de [dertigduizend] commissarissen in Nederland vaak zo druk zijn met elkaar en het voldoen aan procedures en regels, dat ze nauwelijks toekomen aan reflectie op strategische en maatschappelijke uitdagingen.

Programma

13.30 – 14.00 uur:          Ontvangst deelnemers met een kopje koffie/thee

14.00 – 14.05 uur:          Welkomstwoord door Dorien Detmers

14.05 – 16.30 uur:          Lezing Marilieke Engberts

16.30 – 17.15 uur:          Netwerkborrel

Aanmelden mogelijk via christy@inspireprofessionals.nl

De landelijke bijeenkomst is voor leden inbegrepen in hun jaarprogramma. Ben je bestuurs- of directiesecretaris en nog geen deelnemer van Inspire, dan is dit de uitgelezen kans om vrijblijvend een van onze bijeenkomsten te bezoeken.

Een week voor de bijeenkomst ontvang je een herinnering met de laatste details.

Heb je vragen? Mail gerust even naar Christy (christy@inspireprofessionals.nl)

Wij hopen je van harte te mogen verwelkomen op donderdag 13 april bij Miele in Vianen!

Team Inspire