Eenzaam aan de top; over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer

Landelijke Inspire bijeenkomst voor Bestuurs- en Directiesecretarissen
o.l.v Marilieke Engbers op donderdag 11 april, van 13.30 tot circa 17.15 uur, bij Miele in Vianen (De Limiet 2).

Thema: Eenzaam aan de top; over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer
Het nieuwe boek ‘Eenzaam aan de top’ van Marilieke Engbers gaat over de Raad van Bestuur en wat er ongezegd blijft tussen de bestuurder en zijn directe omgeving. Met beide boeken krijg je een beeld van de problematiek in ‘de boardroom’: dus de RvB en RvC/RvT.

Boek ‘Eenzaam aan de top’
Het boek ‘Eenzaam aan de top’ gaat over; bestuurders van grote ondernemingen hebben te maken met groeiende maatschappelijke druk door onder meer klimaatbeleid, vergrijzing en polarisatie, terwijl de druk om winst te maken en simpelweg te overleven onverminderd groot is. Ze worden weliswaar vorstelijk beloond, maar ook keihard afgerekend als het misgaat – dat maakt onzeker. Tegelijkertijd lijken ze vaak niet te weten wat er echt speelt in de organisatie; belangrijke signalen bereiken hen niet. Dit boek wil aan de hand van een parabel over Sebas, ceo van een multinational, laten zien wat er plaatsvindt achter de gesloten deuren van de bestuurskamer. De auteurs beschrijven hoe de ongeschreven regels van het spel rond de Raad van Bestuur leiden tot spanningen die onder tafel blijven en demystificeren de rol van de ceo. Eenzaam aan de top is een pleidooi voor een nieuwe manier van denken waarin we het omgaan met macht normaliseren en kwetsbaarheid aan de top belonen, terwijl we blinde vlekken als uitgangspunt nemen.

Spreker: Marilieke Engbers
Marilieke Engbers heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. Ze verdedigde haar dissertatie op 14 oktober 2020 over “hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC’s beïnvloedt” op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze combineert het doceren over strategie realisatie voor de controllersopleiding van de Vrije Universiteit met het spreken over het ongezegde, blinde vlekken, hubris, paradigmaconflicten en kracht en tegenkracht in relatie tot governance met advieswerk. Ze begeleidt RvC daarnaast RvC’s en RvB’s (zelfevaluaties, fusies, spanning en conflicten en besturingsinstrumenten). Op basis van haar promotieonderzoek en haar consulting werk heeft Marilieke een methode ontwikkeld die de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom verbetert. Als ‘inductieve, kwalitatieve’ wetenschapper richt ze zich op de onderwerpen strategie, cultuur, denkfouten, hubris, spreekklimaat en governance en conflictnormen en verdiept ze zich in wetenschapsfilosofie.

Programma

13.30 – 14.00 uur: Ontvangst deelnemers met een kopje koffie/thee en lekkernij
14.00 – 14.05 uur: Welkomstwoord door Dorien Detmers
14.05 – 15.00 uur: Lezing Marilieke Engbers
15.00 – 15.15 uur: Pauze
15.15 – 16.30 uur: Interactie werksessie
16.30 – 17.15 uur: Netwerkborrel

Aanmelden kan via het inschrijfformulier onder aan de pagina.

De landelijke bijeenkomst is voor leden inbegrepen in hun jaarprogramma. Ben je bestuurs- of directiesecretaris en nog geen deelnemer van Inspire, dan is dit de uitgelezen kans om een van onze bijeenkomsten te bezoeken. Kosten voor deelname zijn 225,- euro.

Een week voor de bijeenkomst ontvang je een herinnering met de laatste details. Heb je vragen? Mail gerust even naar Christy (christy@inspireprofessionals.nl)

Wij hopen je van harte te mogen verwelkomen op donderdag 11 april bij Miele in Vianen!

Team Inspire

Aanmelden landelijke Inspire bijeenkomst op 11 april 2024

Naam(Vereist)