Wim van Doornik, bestuurssecretaris bij ROC Da Vinci College in Dordrecht
Wim werkt nu bijna vijf jaar als bestuurssecretaris, maar begon zijn loopbaan in het onderwijs als docent Engels en Frans. Al snel groeide hij door naar functies als teamleider en conrector. Na twintig jaar zocht hij een nieuwe uitdaging en maakte de overstap naar het mbo. Eerst bij Scalda en nu bij het Da Vinci College, waar hij samen met een klein, effectief team verantwoordelijk is voor de ondersteuning van het bestuur. “We hebben een mooie taakverdeling,” vertelt Wim. “Mijn adjunct zorgt bijvoorbeeld voor de voorbereiding van vergaderingen en de daarbij behorende stroom aan documenten, terwijl ik me meer richt op de strategie en de ondersteuning en advisering van het bestuur en de Raad van Toezicht.”
De bestuurssecretaris als grenswerker
Hij omschrijft zijn rol als bestuurssecretaris als die van een grenswerker. Hij beweegt zich tussen verschillende gremia binnen de organisatie: van het bestuur en de directie tot de afdelingen en externe partijen. Zijn intentie is ervoor te zorgen dat deze onderdelen van de organisatie goed met elkaar blijven communiceren. “Het mooie aan mijn werk is dat ik overal bij betrokken ben, maar zonder de directe verantwoordelijkheid voor de uitvoering,” legt hij uit. “Ik hou het overzicht en ondersteun waar dat nodig is.”
Met zijn uitgebreide ervaring in het onderwijs heeft hij een scherp inzicht in de dynamiek van de organisatie. “Als grenswerker moet je goed begrijpen hoe alles in elkaar grijpt. Je opereert letterlijk op de grenzen van verschillende domeinen,” zegt hij. “Je verbindt mensen en processen die elkaar niet altijd vanzelfsprekend vinden, en dat maakt mijn werk juist zo waardevol,” aldus de bestuurssecretaris.
Da Vinci College: groei door aandacht als kernwaarde
Het Da Vinci College, met 7000 studenten en 700 medewerkers, werkt aan een nieuw strategisch beleid. Centraal hierin staat het motto ’groei door aandacht,’ waarbij persoonlijke begeleiding en maatwerk voor zowel studenten als medewerkers de focus zijn.
“Onze visie is dat elke student zich gezien en gehoord voelt,” zegt hij. Door persoonlijke aandacht en flexibel onderwijs kan de school beter inspelen op de verschillende leerbehoeften en de steeds veranderende eisen van de arbeidsmarkt.
Daarnaast geldt ’groei door aandacht’ ook voor medewerkers, die gestimuleerd worden om hun professionele ontwikkeling in eigen handen te nemen. “We willen een inspirerende, veilige omgeving creëren waarin iedereen kan groeien,” aldus Wim.
Professionele groei en ambities
Hoewel Wim zijn plek als bestuurssecretaris gevonden heeft, blijft hij ook nadenken over de toekomst. “Ik heb het idee dat ik dit werk nog wel tot aan mijn pensioen zal blijven doen,” zegt hij. “Maar ik ben ook erg geïnteresseerd in ‘behavioralgovernance’ en zie mezelf in de toekomst misschien wel richting bestuursadvies bewegen. Daarnaast ben ik toezichthouder, iets wat ik ook na mijn pensioen graag zou willen blijven doen. Het geeft me de kans om aan de andere kant van de tafel te zitten en bij te dragen aan de ontwikkeling van organisaties.”
Inspire als bron van professionele groei
Wim ziet voortdurende ontwikkeling als een belangrijk onderdeel van zijn professionele leven. Hij waardeert het netwerk van Inspire enorm en ziet het als een platform om buiten de grenzen van zijn eigen werkveld te kijken. “Inspire helpt me om verder te kijken dan mijn eigen organisatie,” vertelt hij. “De bijeenkomsten zijn van een hoog niveau en bieden vaak nieuwe invalshoeken. Daarnaast is het netwerken met collega’s uit andere sectoren heel waardevol. Je leert veel door te zien hoe anderen hun werk aanpakken en uitdagingen oplossen.”
Hij prijst de professionaliteit van Inspire en de zorgvuldige keuze van relevante onderwerpen en sprekers. “Het niveau van de sprekers is vergelijkbaar met dat van universitaire programma’s,” zegt hij. Voor professionals die nog niet aangesloten zijn bij Inspire, heeft Wim een duidelijk advies: “Deelname aan Inspire is een unieke kans om van andere sectoren te leren en je eigen kennis te vergroten. Het biedt je de mogelijkheid om buiten je eigen organisatie te kijken en je horizon te verbreden.”
Hobby’s buiten het werk
Naast zijn werk heeft Wim een passie voor lezen, wielrennen en mountainbiken. “Lezen is iets waar ik weer echt tijd voor maak sinds ik een e-reader heb,” vertelt hij. “Ik lees elke avond voor het slapengaan, vaak Scandinavische thrillers of de boeken van Robert Galbraith. Daarnaast probeer ik zo vaak mogelijk te fietsen, afhankelijk van het seizoen, en maak ik sinds corona elke dag samen met mijn vrouw een wandeling.”
Blik op de toekomst
Tot slot kijkt Wim met veel optimisme naar de toekomst van het Da Vinci College. Hij blijft zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van de school, met speciale aandacht voor het waarborgen van persoonlijke groei en een sterke verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Bij Da Vinci kijken we verder dan alleen het diploma. We willen studenten en medewerkers de ruimte geven om zich te ontwikkelen en zich gezien te voelen. Dat is wat ons onderwijs echt waardevol maakt.”
Hij is niet alleen een gedreven bestuurssecretaris, maar ook iemand die zichzelf blijft uitdagen en ontwikkelen, altijd met oog voor de mens achter het werk en de organisatie waar hij deel van uitmaakt.
Hartelijk dank aan Wim van Doornik, bestuurssecretaris bij ROC Da Vinci College voor dit interview.